אכילה רגשית

אכילה רגשית

אכילה רגשית או רעב ריגשי - מה זה ?

אכילה רגשית

אכילה רגשית הינה רעב המגיע לרוב מתאבון רגשי-נפשי לא מסופק. לרובנו מוכרת תחושת רעב בלתי רציונאלית, אשר מופיעה לעיתים במצבים נפשיים לא נעימים וקשים להתמודדות כמו: לחץ, מתח, חרדה, בדידות, כאב או עצב. לרוב אנו מנסים להשביע את הרעב באכילה שאין בה כלל השבעה ביולוגית אלא רגשית.

לאכילה מסוג זה נקרא “אכילה רגשית”. רובנו מודעים לאכילה רגשית אך לא ממש מצליחים להתמודד מולה.  באכילה רגשית נוצר דפוס של ניסיון להשקיט או להפיג את הרגשות השליליים באכילה, כך שהאוכל הופך להיות כלי ההתמודדות עם הכאב וההדחקות. הרבה פעמים אחרי האופוריה במילוי חשים אשמה, שוב עולים רגשות שליליים וכך נוצר לופ הרסני.  לעיתים גם יכולים להתפתח הרגלי תזונה לא בריאים, הפרעות אכילה כמו בולימיה או אנורקסיה ועוד.

חשוב לי לציין שביטויו של רעב רגשי לא חייב להתבטא רק כרעב לאוכל, אלא רעב רגשי עלול להתבטא כרעב לסקס, ספורט, סמים ועוד… לרוב יתבטא בהתמכרות. מקורו של הרעב הרגשי יכול להגיע ממספר מוקדים אשר משתנים מאדם לאדם ומחוויה לחוויה.   דוגמא: רעב רגשי לתשומת לב. הרבה אנשים חווים צורך בתשומת לב משחר ילדותם, החוסר בתשומת לב הופך לרעב רגשי ועלול להתבטא בהשמנת יתר עד כדי שהאדם גדל למימדים גדולים כדי שיראו אותו. באופן דומה יכול להתבטא בהרזיית יתר. 

דוגמא נוספת: חרדת נטישה, למשל ילד שחווה נטישה בתקופת גדלותו ופיתח חרדת נטישה יהיה רעב למערכות יחסים קצרות שהוא נמצא בעמדת הנוטש.

טיפול באכילה רגשית

לאכילה רגשית יש אינסוף דוגמאות ודרכי טיפול, אני בחרתי בפסיכותרפיה הטרנספרסונלית ובהילינג ככלי הטיפול שלי. דרך ההילינג וההתפתחות הרוחנית האדם יוצא למסע לגילוי עצמי והגברת המודעות לדפוסי התנהגות, מחשבה, אמונה וגם לרעבו הרגשי שלרוב נחווה כרעב תהומי בלתי מוסבר, ולרוב יוביל להרס עצמי מסוג כזה או אחר.

הרעב הרגשי הוא סוג של מנגנון הגנה של נפשנו שלרוב מפעיל אותנו בצורה לא מודעת, וגורם לנו לברוח מהתמודדות מול הרגשות העמוקים ביותר שלנו שמאוד קשים לעיכול.   כאשר רגשות אלה מתעוררים אנו זקוקים למשהו שיעזור לנו לווסת, לגרש, להדחיק, להשליך העיקר לא להתמודד ולא להרגיש את הדברים שלהם אנו רעבים באמת, כי לרב אלו דברים אשר יתפסו כחולשה אישית-נפשית-חברתית ונפשנו תעשה הכול כדי שנשאר “חזקים” ועל כן מופיע לרב רעב רגשי לא רציונאלי, לא מודע ולרב גם חסר שליטה, ויש לו מספר סימני זיהוי כגון: מופיע בפתאומיות, חשק חזק לאוכל, סקס, סיגריות…, אכילה כפייתית ללא הפסקה, רעב שמקורו בראש ולא בבטן ועוד… על כן “אכילה רגשית” היא דפוס התנהגותי-מחשבתי שמתבטא בגוף-נפש של אדם.

דרך תהליך עמוק של מודעות ניתן לגעת במקור,  לספקו, להשביעו או להחליפו. המזון הרגשי המזין ביותר הוא אהבה, אך איך אנחנו מייצרים אהבה על מנת לספק את רעבנו הרגשי?

טיפול בפסיכולוגיה טרנספרסונלית

בעבודתי אני בוחן את הרבדים והמימדים של הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית וההילינג ככלי טיפולי ברעב רגשי. בעקבות תהליך התפתחות טרנספרסונלי שעברתי במסגרת לימודיי במכללת רידמן, במגמת פסיכותרפיה טרנספרסונלית נחשפתי למושג “רעב רגשי” ואל הרעב הרגשי שלי. כמו כן במסגרת הלימודים עברתי בעצמי תהליך התפתחות טרנספרסונלי בעזרת הילינג, נשימה, דמיון מודרך, פוקוסינג, נשימה ופסיכותרפיה .

התהליך עזר לי לגלות מהו רעב ריגשי, מהו מקורו וכיצד הוא מתבטא בחיי היום יום שלי. ביטויו עבורי היה לא אחר מאשר התמכרויות חסרות שליטה לדברים שעזרו לי להתמודד אם כאבי הנפש ש”רכשתי” במהלך חיי מסיבות כאלו ואחרות.  דרך התהליך נחשפתי לפרטים אלו ודרך תהליך גדילה ,התבגרות, גילוי המודעות והעצמתה הצלחתי להשביע את עצמי רגשית, להכיל את כאבי ולהשתחרר מאותם דברים שהייתי משועבד להם. 

למדתי כיצד תהליך הריפוי הטרנספרסונלי יכול לשחרר אנשים בעלי רעב רגשי גדול שמתבטא בהתמכרות, מהתמכרותם ודפוסיהם שהם משועבדים להם.

אתם מוזמנים להיכנס לתהליך שבו נבחן כיצד הכלים להתמודדות, התבגרות, התגברות וקבלה עצמית, יכולים להשביע רעב רגשי ולהביא אדם לריפוי, לשלמות ולהגשמתו ומימושו בעולם מתוך אהבה ודרך אהבה.

רוצים לשמוע עוד ?

Scroll to Top
דילוג לתוכן