פוקוסינג
לרגשותינו אין גבול, כאשר אנו מתמקדים בגופנו אנו מזהים את גבולותיו וחושפים את רגשותינו ותחושותינו. ההתמקדות מאפשרת מקום לגוף לשיחורר חוויות קשות והתרחבות של הנשימה. ישנה חשיבות גבוהה למיקום ותנוחות הגוף בטיפול. ברגע בו מתחיל שחרור רגשי הגוף מזדקף והמטופל יושב יותר נוח.התחושה שהייתה סגורה ומורכבת נפתחת ונראית ברורה יותר ותחושת הגוף הפנימית גם היא משתנה.
“הצעד הממשי כרוך בשינוי, בפתיחה של התחושה המורגשת. עד אז התחושה המורגשת נשארה סגורה, דוממת, לא מגיבה, אולם כעת היא משתנה ונפתחת. השינוי כולל גם תחושה של הקלה גופנית- עדות גופנית לכך שמה שנאמר או זוהה מקבל משמעות ישירה כאשר הוא עולה מתוך התחושה העמומה”.
(1996) Gendlin E.T .
אין בכוונת תהליך הפוקוסינג להתעלם מהחשיבה ולהתייחס רק להרגשה. אם היינו מתעלמים מהם לא היה שינוי. הפוקוסינג מתחיל בתחושה חדשה ולא מוכרת ומתוך תהליך התמקדות בה המטופל מתחיל לבטא אותה במילים או דימויים. הוא עושה זאת בדרך שמשנה את התחושה. שינוי התחושה מאפשר לרגשות להתעורר ואף להשתחרר ולחשוף רגשות עמוקים יותר.
דרך חשיבה רגילה איננה רבת עוצמה כאשר היא מנותקת מתחושת הגוף המלווה אותה. בזמן שהן מתחברות מתגלות עוצמתן ונוצר תהליך התפתחות וריפוי. מתרחשת תפנית פנימית שמקבלת ביטוי חיצוני. התהליך איננו חד פעמי והוא מורכב מצעדים קטנים ופנימיים. בכל חיבור בין מחשבה לרגש ותחושה נוצר שינוי פנימי והתרחבות של המודעות. מצב זה הוא מצב של תהליך ריפוי נפשי-גופני. לאורך התהליך המטופל מקבל יותר ביטחון ומגלה את עוצמתו. באופן בלתי מודע אנו כבר מכירים את הדרך לריפוי שטמונים בה קשיים רבים. הפוקוסינג מאפשר לנו להתמודד מולם, להכיל אותם ובמקרים מסוימים לעקוף אותם, זהו השינוי החיצוני. מצב המאפשר לנו לבחור התנהגות אחרת ולא להיות מנוהלים לפי דפוסינו המקולקלים והמוכרים. כמו כן המטופל מסוגל להרגיש קשת רחבה יותר של רגשות ותחושות ולהכיל אותם ולא להיות משועבד על ידם.
תפקיד המטפל בטיפול חשוב מאוד מאחר והוא נותן את תחושת הביטחון במרחב. כמו כן בהרבה מצבים בטיפול המטופל מושפע ישירות מתחושות המטפל. כך המטפל משרה תחושות ביטחון והכוונה נפשית וגופנית. יכולתו של המטפל להכיל את עצמו מול המטופל היא הכלי העיקרי בתהליך ריפוי דרך פוקוסינג. לעיתים זה קשה מאוד עבורו בעקבות מנגנוני ההעברה,ההזדהות והתחושות שמלוות אותם.
בר נתן, ל’ (2010).
ביבליוגרפיה:
בר נתן, ל'(2010). מתפנית פנימית לתפנית חיצונית, מאמר פסיכולוגיה עברית, באתר.